Tyttbo forsfiske

Tog en sväng till Tyttbo igår.  Jag och Jonas åkte dit för att värma upp lite inför vår fiskeresa till Vilhelminafjällen om en vecka. Flugfiskar gör varken han eller jag speciellt frekvent, så att träna lite skadar inte.
Tyttbo är känt för att ha ett utav sveriges sydligaste harrvatten, och det planteras även in en del öring.



Vi började fiska strax efter nio på morgonen. I fint soligt väder med mkt mygg. Vi provade allt från våtflugor till torrflugor, men det gav ingenting. Såg ett par fiskar som var uppe och hoppade i ytan, men de brydde sig inte om våra flugor. De enda som var intresserade av dem var som vanligt mört och löja.



Efter att vi fiskat av 2 av 3 forsar bestämde jag mig för att ge upp flugfisket och försöka fånga en abborre på spinn istället.
Tog fram en grön jigg med orange huvud och krokade efter ett par kast en liten rackare, strax under 2hg skulle jag gissa.
Fick sedan ett par till i samma storlek, alla fick lyckliga simma tillbaks.



En trevlig liten tur, en uppladdning inför vad som komma skall om en vecka!  Då blir det flugfiske efter röding, harr och öring på allvar!  Återkommer med rapport därifrån!

Popperpremiär i Ulva.

Var och köpte ett par poppers idag.  Har mer eller mindre aldrig fiskat med just poppers, och blev taggad att testa idag.
For ner till Ulva Kvarn, ett nära vatten där jag endast fiskar när jag har abstinens och inte har möjlighet att åka nån annanstans. Brukar vara mer eller mindre heldött, och dessutom svårfiskat så här på sommaren pga mycket växter och lågt vatten.



Just det låga vattnet gjorde mig oxå lite extra taggad inför popperfiske. Dels pga eventuella spektakulära hugg och dels pga att det kanske är just denna metod som funkar här om sommaren, när nästan inget annat fiske går att tillämpa.

Tänk så rätt jag hade. Redan efter ett par kast var första abborren uppe och jagade poppern, den fastnade dock aldrig.
Samma procedur upprepades på ett par andra ställen oxå, jagande fisk som försökte fånga poppern, men som aldrig krokades. Lyckades till sist kroka en gädda på ca 1,5kg. Tyvärr slet den sig efter en kort stund, snopet.
 


På vägen tillbaks stannade jag där jag hade börjat, kastade ut, och såg en gädda komma med full fart i ytan, pang på poppern och ner bland näckrosorna för att sedan slita sig. Spännande, men snopet. Gav den ett par chanser till och till sist högg den igen, och äntligen kände jag att den satt bra krokad!  Landade nån minut senare min 1a poppergädda, 0,5kg. Inte mycket till gädda, men aldrig tidigare har en sån liten gädda varit så rolig att fånga! Popperfiske i Ulva 4 the win! =)

En mygga, flera myggor...

Blev en tur till Gysingeforsarna i lördags, 7 Juni.  Fick för ovanlighetensskull loss farsan så att han kunde hänga med.

Gysingeforsarna har sveriges sydligaste bestånd av naturlig Harr, lite speciellt med andra ord. De planterar även in en del öring för att stötta upp lite. Gysingeforsarna ingår i Färnebofjärdens naturreservat och är oerhört vackert, och myggigt, skulle det visa sig...


Var en väldigt fin kväll, soligt och varmt. Att naturens dessutom var galet vacker gjorde fiskesuget ännu större.  Var underbart att bara få står där i finvädret och svinga sitt flugspö. Myggen var dessutom inte särskilt störande till en början.
Redan 1a kastet var nåt uppe och nafsade i flugan, vilket gjorde att man tände till lite extra.  Det visade sig dock senare att det var en massa smålöjor som for omkring o nafsade i våra flugor.



Harren och öringarna lös med sin frånvaro, dock lyckades jag ganska snabbt kroka 3-4st löjor.  I brist på annat var det ändå smått roande. Efter lite fika blev vi sugna på att ta nya tag, vi gick lite längre bort längs forsarna, ett ställe vi sett tidigare men inte fiskat av än.





Här blev vi dock varse myggen efter bara nån minuts vanding efter vattnet.  Vi gjorde ett tappert försök att försöka stå ut en stund, men både farsan och jag gav snabbt upp. De var överallt, vi var ense om att detta var värre än det brukar vara vid bäcköringsmetet i lappland, och det brukar vara olidligt nog. Brorsan kämpade på i ett par minuter till, men gav även han upp bara strax efter oss.






Mygg är svårt att fånga på bild, men jag antar att ni förstår ändå när så pass många ändå lyckades fastna på dessa bilder. Charmigt så här i efterhand... =)  Hur som, en mysig kväll... med dåligt fiske (igen...)


RSS 2.0